Hoe worden we volledig circulair?

Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Een ambitieuze doelstelling waar de Rotterdamse maakindustrie een grote bijdrage aan kan leveren. Er moet zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van duurzaam geproduceerde, hernieuwbare (onuitputtelijke) en algemeen beschikbare grondstoffen zoals biomassa. Daarnaast liggen er uitdagingen om nieuwe productiemethodes te ontwikkelen en producten circulair te ontwerpen om tot een circulaire maakindustrie te komen in onze stad en haven.

Heb je die grote, blauwe microfoon gespot op Centraal Station, gemaakt van gerecycled plastic met behulp van een 3D printer? En wist je dat de eerste circulaire brouwerij in het Rotterdam Makers District zit? Deze makers met een passie voor circulair ondernemen deelden hun persoonlijke verhaal en hun visie op van waste to value.

Bekijk de livestream

Heroes

Fulko Roos is naval architect en ondernemer/oprichter van Royal Roos en Royal3D. Royal Roos is een maritiem ingenieursbureau. Royal3D kan op grote schaal 3D printen. Met Royal3D wil Fulko toepassingen printen voor de maritieme sector. Maar het blijkt ook interessant voor de built environment, zoals de R-IGLO. De R-IGLO is een 3D-geprinte werkruimte van gerecycled PETG materiaal. De R-IGLO is een pilotproject van Havenbedrijf Rotterdam dat nu is toegepast in de Grofsmederij op het RDM-terrein. De R staat voor Reusable, Recycled, Rotterdam en Royal3D.
Harm van Deursen
Harm van Deuren studeerde bedrijfskunde in Rotterdam en Milaan. Tijdens zijn studie organiseerde hij een studiereis naar Tsjechië waar hij de brouwerijen bestudeerde en daar een boekje over schreef. Na zijn studie werkte Harm als consultant bij Deloitte en Arthur Andersen en via hen adviseerde hij o.a. brouwerijen. Samen met een zakenpartner startte hij in 2005 een bier groothandel en vanaf 2011 heeft hij ook een aantal brewpubs opgezet. Zijn droom was om een grootschalige brouwerij-horeca combinatie op te zetten, zoals hij die ook in Amerika tegenkwam. In 2017 had hij hiervoor de eerste keer contact met Havenbedrijf Rotterdam en na 4 jaar opent op 1 juli de Stadshaven Brouwerij haar deuren voor publiek.
Lester Wilson studeert Bouwkunde aan Hogeschool Rotterdam. Met zijn passie voor design en ontwerpen wil hij positieve verandering in de wereld brengen. Dit doet hij o.a. met Purpose, een interactieve spiegel voor thuis gebruik. Deze slimme spiegel helpt mensen hun eigen doelen te bereiken en een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Lester is met Purpose genomineerd voor ”most innovative student van Nederland”, stemmen voor een plekje in de finale kan tot 4 juli.
Lester Wilson

Future Flux Festival presents Heroes of Innovation is powered by Rotterdam Makers District in samenwerking met RDM Centre of Expertise (Hogeschool Rotterdam). Circular Makers is georganiseerd samen met Start-up Academy

Rotterdam_Makers_District_RGB_basis
Logo RDM CoE HR
Logo Start-up Academy

Future Flux Festival | Klinknagelstraat 2, 3089 JP Rotterdam | 010 252 44 72 | info@futurefluxfestival.nl