Hoe zorgen we ervoor dat een dichtbevolkte stad als Rotterdam ook in de toekomst resilient is?

Samen werken aan een beter stedelijk klimaat, om te wonen, werken en te leven. Extremer weer – met droogte én monsterbuien – heeft invloed op de gebouwen en fysieke infrastructuur in de stad. Ontwikkelingen als klimaatverandering stellen ons voor grote uitdagingen, maar leveren ook kansen op. Steden die hierop weten in te spelen zijn weerbaar en veerkrachtig. Zo’n ‘resilient city’ kan na een incident of crisis snel herstellen én sterker weer verder. Welke slimme toepassingen dragen bij aan uitdagingen rondom bijvoorbeeld wateroverlast, hoogwaterbescherming, droogte in de steden en hittestress? De (student)makers namen ons mee in hun visie en deelden de uitdagingen waar zij voor staan.

Bekijk de livestream

Heroes

  • Thijs van Spaandonk – IABR
  • Jurgen Bey – Waterschool en Studio Makkink & Bey
  • Folkert van Hagen – Group A
  • James Dudley-Owen – De Waterboom
fotograaf Fred Ernst
Thijs van Spaandonk studeerde Architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sindsdien verkent en adresseert hij met name de culturele aspecten van de grote uitdagingen waar we voor staan, als partner bij BRIGHT, als curator bij IABR, hoofd Stedenbouw bij de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en in andere hoedanigheden. BRIGHT genereert observaties en produceert prototypes ten behoeve van onderzoek naar en sturing van de invloed die energie-, voedsel- en mobiliteitssystemen en economische stelsels op onze omgeving hebben.
Ontwerper Jurgen Bey runt, samen met ontwerper-architect Rianne Makkink, Studio Makkink & Bey gevestigd in M4H. Zij stellen dat stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur onlosmakelijk verbonden zijn met productontwerp. Waterschool is een speculatieve school, ontworpen en georganiseerd rond water als een essentieel, materieel, materie, onderwerp, sociaal, economisch en politiek fenomeen. Het stelt een heroverweging van het economische en infrastructurele onderwijsmodel voor. Bey is een van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van de afgelopen drie decennia, zijn TreeTrunkBench, Cocoon meubelen en Earchair hebben inmiddels een iconische waarde in de wereld van design.
Jurgen-Bey fotograaf Fred Ernst
Folkert van Hagen
Folkert van Hagen (1970) is medeoprichter van GROUP A, een maatschappelijk betrokken bureau voor architectuur, interieur en stedenbouw. Ook is hij een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van activity-based verzamelgebouw het Keilepand. De transformatie van een voormalig pakhuis uit 1922 naar een bruisende hotspot in M4H. Het toont Folkert zijn aanstekelijke drive om te experimenteren en het instrumentarium van de architect met de kennis en vaardigheden van anderen te bundelen, en in te zetten voor duurzame stedelijke ontwikkeling. Folkert zijn werk is onder andere bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs, Staalprijs en Green Building Award.
James Dudley Owen is 4e jaar student Watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam. Samen met studenten van andere opleidingen werkt hij aan Rotterdamse vraagstukken waar bedrijven, organisaties en de samenleving nog geen antwoord op hebben. Centrale thema’s in zijn leven zijn natuur en de ontwikkeling van nieuwe concepten. Door deze twee thema’s te combineren met zijn passie voor waterbouw is Waterboom ontstaan. De Waterboom is een multifunctioneel object dat zich richt op het klimaat adaptief inrichten van onze leefomgeving. 5 juli vertelt James welke drie functies de Waterboom in zich heeft en hoe je met deze landmark het verhaal van klimaatverandering en het belang van klimaatadaptatie kunt uitleggen.
James Dudley Owen

Future Flux Festival presents Heroes of Innovation is powered by Rotterdam Makers District in samenwerking met RDM Centre of Expertise (Hogeschool Rotterdam).

Rotterdam_Makers_District_RGB_basis
Logo RDM CoE HR

Future Flux Festival | Klinknagelstraat 2, 3089 JP Rotterdam | 010 252 44 72 | info@futurefluxfestival.nl