StoneCycling-001
FabCity

Het circulaire warenhuis

Afval, het nieuwe goud

-

Duurzame ondernemers die via afval met elkaar samenwerken. Aanpakkers die door experimenten ontdekken dat afval het nieuwe goud is. Tijdens FUTURE FLUX FESTIVAL kun je bekijken (en voelen, ruiken en testen) wat deze pioniers van de circulaire economie in de aanbieding hebben.

Fruitleather – Verrot fruit verwerken tot leer? Fruitleather maakt van bijvoorbeeld 15 kilo mango’s één vierkante meter plantaardig leer. Voor schoenen, tassen of auto interieurs. Dat leidt tot minder voedselverspilling, dierenleed en  milieuvervuiling. En een Rotterdam zonder afval komt weer een stap dichter bij.

QMOD – Duurzame energie uit een aardappel, citroen of de kamerplanten? Slim omgaan met energie is in de FabCity erg belangrijk. Qmod leert kinderen (en hun ouders) tijdens FUTURE FLUX FESTIVAL waar energie vandaan komt.

Perpetual Plastic Project – de hit van de vorige editie van FUTURE FLUX FESTIVAL is terug. In deze installatie kunnen jong en oud zelf aan de slag met het recyclen van plastic tot grondstof voor 3D printers en maken er ter plekke iets nieuws van.

Refil –  Volledig gerecyclede plastic inkt voor de 3D printer, gemaakt van auto-dashboard kastjes, binnenkanten van koelkasten en PET flessen. Van de beste kwaliteit. En als eerste in de wereld. Refil is er nu ook in felgroen en blauw.

Architectuur MAKEN – Een huis bouwen van afval? In Rotterdam centrum staat al een woning gemaakt van  WasteBasedBricks, bakstenen van bouwafval en ander reststoffen. Achitectuur MAKEN bouwt zo letterlijk mee aan een circulaire wereld.

Open Source Supermarket – Ideeën met elkaar delen, transparantie en bottum-up zijn in FabCity zo’n beetje de standaard. De open source supermarkt verzamelt de nieuwste circulaire bouwtechnieken en stelt ze ter beschikking. Is het de opmaat naar Uptown, de eerste woonwijk geheel opgebouwd uit plastic afval?

Fairphone – ‘s werelds enige eerlijke en duurzaamste smartphone is de Fairphone. We weten nu hoe onduurzaam al die andere smartphones zijn en hoe er honderden mensen meehielpen om hem te maken. Hier kun je zelf aan de slag om te ontdekken hoe je een oude telefoon sloopt en er herbruikbare delen uit kunt halen.

 

Wil je na de etalage van FabCity ook eens in de keuken kijken? Of heb je zin om zelf vette shit te maken in de digitale werkplaats van FabCity?